Cercetările au scos în evidență o asociere între credințele religioase și anumite regiuni ale creierului uman, dar încă mai sunt multe de învățat despre cum influențează aceste regiuni credința de tip religios. Un nou studiu publicat în jurnalul „Neuropsychologia” prezintă modul în care leziunile situate într-o regiune specifică a creierului tind să crească fundamentalismul religios.
„Credințele oamenilor, și în acest caz cele religioase, reprezintă unele dintre cunoștintele cognitive și sociale care ne disting de celelalte specii și sunt un indicator al felului în care evoluția și procesele cognitive/sociale influențează dezvoltarea creierului uman”, precizează Jordan Grafman de la Universitatea Northwestern, autorul principal al studiului, în PsyPost.
Grafman și colegii săi au examinat veterani ce au luptat în războiul din Vietnam și au suferit leziuni în partea creierului numită cortex prefrontal ventromedial. Aceștia au descoperit că veteranii cu acest tip de leziuni prezintă un nivel crescut al fundamentalismului religios în comparație cu cei care nu au suferit aceste leziuni.
Descoperirea indică faptul că „oscilațiile credințelor religioase sunt controlate de regiuni specifice situate în partea anterioară a creierului uman, și acestea sunt printre zonele creierului care se dezvoltă cel mai târziu”, explică Grafman.
Cercetările anterioare sugerează că de fapt cortexul prefrontal ventromedial, situat în lobul frontal al creierului, reprezintă un „punct critic” pentru sistemul de credințe.
Noul studiu revelă faptul că lezarea cortexului prefrontal ventromedial pare să fie responsabilă de creșterea fundamentalismului religios, prin reducerea flexibilității cognitive – însemnând abilitatea de a ne actualiza credințele în lumina unor noi dovezi – împreună cu diminuarea trăsăturii de personalitate de deschidere către nou.
Cercetătorii au examinat 119 veterani ce au suferit leziuni cranio-cerebrale penetrante și 30 de veterani ce au luptat tot în Vietnam și nu prezentau leziuni cerebrale.
==========================
Curs Săptămânal
Qi Gong și Meditație
în fiecare joi, 18:00
==========================
„Trebuie să înțelegem atât felul cum diferite credințe religioase pot proveni din transpunerea în creier a credințelor morale, juridice, politice și economice, cât și natura conversiei de la un sistem de credințe la altul, diferența dintre credință și acțiune, dar și natura profunzimii cunoștințelor, folosită de individ pentru a-și accesa și a-și declara credințele”.
Noua cercetare ne ajută să explicăm legăturile dintre funcționarea creierului și credințele religioase. Dar există mulți alți factori, atât fiziologici, cât și psihologici, ce necesită un studiu aprofundat.
„Credințele ne-au sculptat comportamentul de mii de ani și ne-au ajutat să ne influențăm dezvoltarea și rafinamentul creierului”, explică Grafman. „Astfel de sisteme de credințe depind și de alte aspecte ale proceselor noastre cognitive și sociale, și este important să înțelegem aceste interacțiuni. De exemplu, cum îți afectează deschiderea către nou felul în care îți formezi și acționezi în ceea ce privește credințele tale? Dar predispoziția genetică și efectul său asupra sistemului de credințe?”
„În timp ce credințele religioase și cele de alt tip pot fi studiate selectiv și independent față de alte procese cognitive și sociale, dependența lor și interacțiunea cu alte funcții ale creierului va reprezenta un domeniu de cercetare foarte important în deceniile următoare”, a afirmat acesta. După cum se spune, ’diavolul se ascunde in detalii’”.
Ceilalți co-autori ai studiului „Bazele biologice și cognitive ale fundamentalismului religios” sunt : Wanting Zhong, Irene Cristofori, Joseph Bulbulia, și Frank Krueger.