7. Trăiți în prezent. Când vă simțiți deprimat, trăiți, de fapt, în trecut. Când vă simțiți îngrijorat sau anxios, trăiți în viitor. Iar când vă simțiți mulțumit, fericit și liniștit, trăiți în prezent.
8. Râdeți mai des. Râsul este cea mai puternică glumă pentru furie sau depresie. Cercetările au arătat că simplul act de schițare a unui zâmbet poate crește sentimentul de fericire. Deci, nu luați viața prea în serios. Încercați să găsiți umor în dificultățile de zi cu zi ale vieții.
9. Practicați iertarea. Resentimentele și furia sunt forme de auto-pedepsire. Când te ierți, practici, de fapt, bunătatea față de tine. Deci, învață să ierți pe cei care te-au rănit în trecut. Și cel mai important, învață să te ierți chiar pe tine. Toată lumea face greșeli. Datorită greșelilor noastre, învățăm și devenim o persoană mai matură și mai bună.
10. Mulțumiți ori de câte ori aveți ocazia. Apreciați întotdeauna binecuvântările din viață. Și este la fel de important să vă exprimați aprecierea pentru cei care v-au făcut viața mai bună într-un fel, fie că sunt mai importanți sau mai puțin importanți.
11. Creează conexiuni mai profunde. Fericirea noastră se multiplică atunci când ne conectăm și formăm o legătură cu o altă ființă umană la un nivel mai profund. Și a fi pe deplin prezent și a putea asculta pe celălalt sunt două dintre cele mai importante abilități pentru consolidarea acelei legături și realizarea fericirii pentru noi, și pentru cei din jurul nostru.
12. Respectați-vă promisiunile. Stima de sine este construită pe promisiunile pe care le-am făcut nouă însene. Și stima de sine ridicată are o corelație directă cu fericirea. Deci, păstrați-vă promisiunile față de alte persoane și de voi înșivă. Faceți ceea ce spuneți în gând că doriți să faceți.
13. Meditează. Potrivit studiului Harvard, persoanele care fac 8 sesiuni de meditație sunt, în medie, cu 20% mai fericiți decât un grup de control luat ce referință. O astfel de obișnuință poate duce la modificări cerebrale structurale, inclusiv creșterea densității masei cerebrale cenușii din hipocampus, cunoscută ca fiind sediul unor activități importante pentru învățare și memorie, și în structurile asociate cu conștiința de sine, compasiune și introspecție.
14. Concentrează-te pe ceea ce faci. Când pui mintea, inima și sufletul în ceea ce faci, creezi o stare de fericire numită „curgere continuă”. Când trăiești în acest continuu corp-minte, este mai puțin probabil să îți pese de ceea ce alții ar putea crede despre voi, și mai puțin deranjat de lucruri care nu sunt atât de importante. Rezultatul? Mai multă fericire, desigur!
15. Fiți optimist. Pentru cei fericiți, paharul este întotdeauna pe jumătate plin. În cazul în care tendința este de a imagina scenariul cel mai rău de fiecare dată când vă confruntați cu o provocare, atunci antrenați-vă pentru a inversa tendința asta. Întrebați-vă cum puteți mai bine ieși din situație sau ce se poate învăța de la ea. Optimismul este cu siguranță cel mai bun combustibil pentru succes și fericire.
16. Iubiți necondiționat. Nimeni nu este perfect. Accepta-ți-vă cu toate imperfecțiunile pe care le aveți. Și faceți acest lucru și pentru cei din jur. A iubi pe cineva necondiționat, nu înseamnă că trebuie să vă petreceți tot timpul cu acea persoană sau să îi ajutați să își rezolve problemele. Iubirea necondiționată înseamnă a accepta oamenii așa cum sunt, și a le permite să își găsească calea, în ritmul lor propriu.
17. Nu renunțați. Proiectele neterminate și înfrângerile repetate scad în mod inevitabil, stima de sine. Dacă v-ați hotărât să faceți ceva, finalizați acțiunea. Nu renunțați până când nu reușiți. Amintiți-vă, eșecul este temporar, dar înfrângerea este permanentă. Și înfrângerea apare numai atunci când renunțați.
18. Faceți tot ce se poate mai bine într-o situație și apoi lăsați lucrurile să se așeze. Toată lumea are limite, iar situațiile nu întotdeauna nu sunt ceea ce ne-am dori să fie – în ciuda eforturilor noastre. Deci, faceți întotdeauna tot ceea ce puteți, iar apoi detașați-vă. Lăsați evenimentele să își urmeze cursul. Când ați făcut maximum din ceea ce se poate face într-o situație, nu veți avea nici un regret.
19. Aveți grijă de dumneavoastră. Un corp sănătos este cheia fericirii. Dacă aveți o sănătate precară, este foarte dificil să fiți fericit, indiferent cât de mult ați încerca. Deci, asigurați-vă că mâncați bine, faceți exerciții și că găsiși timp pentru a vă odihni. Aveți grijă de corpul, mintea și spiritul dumneavoastră.
20. Răsplătiți. A face bine este una dintre cele mai sigure moduri de a vă simți bine. Potrivit studiului Harvard, atunci când oamenii fac bine, creierele lor devine active în același loc unde se află centrul de recompensă care este stimulat atunci când apar alte recompense. Deci, nu este o surpriză faptul că oamenii cărora le pasă mai mult de alții sunt mai fericiți decât cei cărora le pasă mai puțin de cei din jurul lor.
Fericirea nu este un accident. Este o decizie conștientă care are la bază un efort conștient. Nu poți căuta direct fericirea. Când faceți acest lucru, fericirea nu se manifestă, nu apare. În schimb, concentrați-vă pe cultivarea acestor 20 de obiceiuri legate de fericire, și veți experimenta o stare emoțională mai bună, garantat!
Deci, care este experiența voastră? Sunt ideile acestea potrivite? Cât de multe dintre obiceiurile legate de fericire puneți în practică? Și ce obiceiuri ați vrea să cultivați în continuare?
Sursa: Yang Sheng