Repausul alimentar aduce beneficii creierului, iar acest lucru este evident prin toate schimbările neurochimice benefice care au loc la acest nivel atunci când postim. De asemenea, funcția cognitivă se îmbunătățește, cresc factorii neurotrofici, crește rezistența la stres, și se reduce inflamația.
Mark Mattson, șeful Laboratorului de Neuroștiițe de la Institutul de Gerontologie, împreună cu echipa sa au publicat mai multe lucrări care discută despre modul în care repausul alimentar realizat de două ori pe săptămână, ar putea reduce semnificativ riscul de a dezvolta atât boala Parkinson, cât și Alzheimer.
„Modificările dietetice sunt de mult timp recunoscute pentru efectele lor benefice asupra creierului. Copiii care suferă de crize epileptice au mai puține astfel de episoade atunci când sunt plasați pe restricție calorică sau post.”
„Restricția calorică (CR) extinde, de asemenea, durata de viață și impactul bolilor cronice legate de vârstă la o varietate de specii, inclusiv șobolani, șoareci, pești, muște, viermi și drojdie. Mecanismul sau mecanismele prin care se întâmplă acest lucru sunt neclare.”
==========================
Curs Săptămânal
Qi Gong și Meditație
în fiecare joi, 18:00
==========================
Postul poate stimula producerea de noi celule nervoase din celulele stem aflate în hipocampus. Cercetătorii menționează, de asemenea, cetonele (o sursă de energie pentru neuroni), precum și modul în care condițiile specifice repausului alimentar stimulează producerea de cetone și că aceasta poate crește, de asemenea, numărul mitocondrial în neuroni. Acest fapt se datorează răspunsului neuronilor de adaptare la stresul postului (prin producerea mai multor mitocondrii).
Prin creșterea numărului de mitocondrii din neuroni, capacitatea acestora de a forma și menține legăturile dintre ei, de asemenea, crește, îmbunătățind astfel capacitatea de învățare și memorare.
„Postul intermitent îmbunătățește capacitatea celulelor nervoase de a repara ADN-ul.”