E vineri 13. Credeți în magie? Potrivit Matei Hutson, autorul noii cărți intitulate „Cele 7 Legi ale gândirii magice: Cum ne mențin credințele iraționale fericiți, sănătoși și integri,”suntem cu toții credincioși, chiar și cei mai sceptici dintre noi.
„Gândirea magică este omniprezentă”, spune Hutson, fost editor al publicației Psychology Today. „Toată lumea este sensibilă la ea. Și, în timp ce avem tendința să ne gândim că percepțiile distorsionate ale realității sunt inerent rele, uneori ele sunt de fapt bune pentru noi.”
Hutson, care a studiat aceste idei, înainte de publicarea cărții, timp de aproape șase ani, definește „gândirea magică”, drept mod de a atribui proprietăți mentale fenomenului de bază non-mental prin interpretarea evenimentelor naturale ca având scop și semnificație sau tratarea gândurilor ca și cum ar avea putere fizică. Dacă credeți în noroc, karma, coincidențe, destin sau viața de apoi, atunci credeți în magie.
Bazându-se pe cercetarea evoluției umane, științele cognitive și neuroștiințele, Hutson susține că gândirea magică a fost atât de importantă pentru supraviețuirea noastră, încât este integrată în creier. Ne ajută să dăm sens unei lumi iraționale și ne oferă confort, coordonare și control. El a identificat cele șapte tipuri de gândire magică și modul în care acestea ne pot alimenta succesul.
1. Obiectele sunt purtătoare de esență
Doriți să plătiți mai mult pentru o minge cu autograf sau o rochie purtată de vedeta dvs. preferată? Ați refuza să cumpărați o casă în care a trăit un criminal? Aceasta este gândirea magică, spune Hutson, înrădăcinată în ideea transmiterii de proprietate – conform căreia ceva murdar face altceva cu care intră în contact murdar și atingerea a ceva fierbinte ne arde pielea. Credința că proprietățile subiective pot fi transferate prin intermediul unui obiect este irațională, dar poate oferi confort, încredere și un sentiment de control asupra lumii. Inelul de nuntă sau perlele bunicii nu pot fi instilate cu un spirit real, dar ele vă ajută să vă simțiți mai aproape de cel iubit.
2. Mintea nu cunoaște limite
Actorul Jim Carrey și-a semnat lui însuși un cec de 10 milioane dolari și l-a păstrat în portofel până când l-a putut încasa, 10 ani mai târziu. Hutson spune că legea atracției este reprezentată de credința că vizualizarea a ceva va transforma acel lucru în realitate. Rhonda Byrne a transformat această idee într-un best-seller în 2007 numit „Secretul,” în care susținea că dacă vă imaginați viața pe care o doriți, universul va face în așa fel încât aceasta să ajungă la voi. „Științific, legea atracției chiar funcționează”, spune Hutson, dar nu din cauza frecvențelor mentale. Așteptările pozitive devin prevestiri care se auto-îndeplinesc, deoarece aveți mai multe șanse să știți ce doriți, să recunoașteți oportunități pentru succes și să căpătați încredere în proiect.
Sursa: Forbes