≡ Menu

Știința spune că tăcerea este mult mai importantă pentru creierele noastre decât ne imaginăm

tacereRegenerarea celulelor creierului poate fi doar o chestiune de … tăcere

Un studiu din 2013, efectuat pe șoareci, și publicat în revista Brain, Structure and Function a utilizat diferite tipuri de zgomot și de tăcere, și a monitorizat efectul sunetului și al tăcerii asupra creierelor șoarecilor. Tăcerea trebuia să fie doar un element de referință în studiu, dar ceea ce au descoperit oamenii  de știință a fost surprinzător. Cercetătorii au remarcat că atunci când șoarecii au fost expuși la două ore de tăcere pe zi, aceștia au dezvoltat noi celule în hipocampus. Hipocampul este o regiune a creierului asociată cu memoria, emoția și învățarea.

Creșterea de noi celule în creier nu se traduce în mod necesar prin beneficii tangibile de sănătate. Cu toate acestea, în acest caz, cercetătorul Imke Kirste spune că celulele au apărut pentru a deveni neuroni funcționali.

În acest sens, tăcerea poate determina, literalmente, creșterea și dezvoltarea creierului.

==========================

Curs Săptămânal
Qi Gong și Meditație
în fiecare joi, 18:00

ÎNSCRIE-TE AICI

==========================

Creierul internalizează în mod activ și evaluează informațiile în timpul perioadelor de tăcere

Un studiu din 2001 a definit un „mod implicit” al funcției cerebrale, care a arătat că, chiar și atunci când creierul este în „repaus”, internalizează activă, perpetuu și evaluează informațiile.

În cadrul cercetărilor s-a constatat că modul implicit este, de asemenea, utilizat în timpul procesului de auto-reflecție. În 2013, în Neuroscience umane, Joseph Moran și colaboratorii au scris că modul de funcționare în rețea implicită a creierului „se observă cel mai bine în timpul sarcinii psihologice de a reflecta asupra personalității și caracteristicilor sinelui (auto-reflexie), mai degrabă decât în timpul auto-recunoașterii”.

Când creierul se relaxează în tăcere este capabil de a integra informații interne și externe într-un „spațiu de lucru conștient”, a declarat Moran și colegii.

Atunci când nu sunt distras de zgomot sau de sarcini orientate spre obiectiv, se pare că există momentele de tăcere, care permit spațiului dvs. de lucru conștient să proceseze lucrurile. În timpul acestor perioade de tăcere, creierul are libertatea de care are nevoie pentru a descoperi locul în lumea personală, internă și externă.

Modul implicit vă ajută să vă gândiți la lucruri profunde într-un mod imaginativ.

Sursa: LifeHack

Facebook Comments

ddj2__.png

{ 1 comment… add one }
  • ovidiu martie 31, 2017, 11:29

    Este posibil ca si meditatia sa aiba acelasi efect?

Leave a Comment