O echipă de cercetători americani reușește cu succes realizarea comunicării telepatice între creierele unor persoane din India și Franța
Pentru experiment, o persoană care purta un aparat ce putea realiza o electroencefalogramă și era conectat wireless la internet trebuia să gândească un salut simplu, cum ar fi „Bună,” sau „Salut”.
Pentru prima dată, oamenii de știință au fost capabili de a trimite un mesaj mental simplu de la o persoană la alta, fără nici un contact între cele două, la mii de kilometri depărtare, între India și Franța.
Cercetarea condusă de experți de la Universitatea Harvard arată că tehnologia poate fi folosită pentru a transmite informații între creiere, de la o persoană la alta chiar dacă este vorba despre mii de kilometri distanță între cei doi subiecți.
„Este un fel de realizare tehnologică a visului telepatiei, iar aceasta nu este cu siguranță magie,” Giulio Ruffini, un fizician și co-autor al studiului, a declarat pentru AFP prin telefon de la Barcelona.
„Folosim tehnologia pentru a interacționa electromagnetic cu creierul.”
Pentru experiment, o persoană care poartă un aparat ce generează o electroencefalogramă și era conectat wireless la internet a gândit un salut simplu, cum ar fi „Bună,” sau „Salut”.
Un computer tradus cuvintele în cod binar digital, prezentat printr-o serie de cifre 1 sau 0.
Apoi, acest mesaj a fost trimis din India în Franța și transmis prin intermediul robotului de la receptor, care prin stimularea non-invazivă a creierului a făcut ca persoana de la celălalt capăt al lumii să poată vedea flash-uri de lumină în câmpul vizual periferic.
Subiecții care au primit mesajul nu au auzit sau văzut cuvintele în sine, dar au fost în mod corect în măsură să raporteze observarea flash-urilor de lumină care corespundeau mesajului.
„Ne-am dorit să aflăm dacă s-ar putea comunica direct între doi oameni prin citirea activității creierului unei persoane și transmiterea activității creierului unei a doua persoane, și dacă acest lucru se poate face pe distanțe fizice mari prin folosirea căilor de comunicație existente”, a declarat co-autorul Alvaro Pascual-Leone, profesor de neurologie la Harvard Medical School.
„O astfel de cale este, desigur, internetul, deci întrebarea noastră a devenit, „am putea dezvolta un experiment care ar ocoli vorbitul sau tastarea cuvintelor pe Internet și ar putea stabili o comunicare directă creier-creier dintre subiecți situați departe unii față de alții în India și Franța?”
Ruffini a adăugat că s-au luat măsuri speciale pentru a se asigura că nici o informație senzorială nu putea interfera sau influența interpretarea mesajului.
Cercetătorii au făcut încercări repetate de a trimite un mesaj de la o persoană la alta în acest fel timp de aproximativ un deceniu, iar dovada de principiu, care a fost publicată în revista PLoS ONE este încă rudimentară, a declarat el pentru AFP.
„Sperăm că, pe termen lung acest lucru ar putea schimba radical modul în care comunicăm unii cu alții”, a mai spus Ruffini.
Sursa: Telegraph.uk