≡ Menu

Momentul potrivit pentru ceai

green-tea-crisanthemumNu am fost întotdeauna un băutor de ceai.  E un gust pe care l-am dobândit-a lungul anilor, iar acum când mă gândesc la ceai, îmi aduce înapoi în minte tot felul de amintiri și momente. Și cred că, de multe ori când am fost bolnav sau supărat, o ceașcă de ceai cald mi-a redat tonusul pierdut.

Cei mai mulți dintre noi nu se gândesc altfel la ceai, decât ca la o alternativă la cafea sau ca la o băutură obligatorie atunci când este servit la masă în restaurantele chinezești. Cu toate acestea, ceaiul este a doua băutură cea mai consumată de pe planeta noastră, după apă. Iată câteva alte lucruri pe care s-ar putea să nu le știți despre această băutură miraculoasă:

  1. Ceaiul provine din planta Camellia Sinensis. Este cultivat în țările cu climă temperată din întreaga lume, în special China și India. Ceaiurile alb, galben, verde, oolong, negru, și pu-erh toate provin din planta Camellia, dar sunt prelucrate diferit pentru a obține diferite gusturi.
  2. Ceaiurile din plante conțin fructe și plante aromatice, dar sunt făcute fără frunze de ceai Camellia. Ceaiurile din plante pot fi consumate pentru aroma sau beneficiile aduse sănătății. În medicina chineză, una dintre modalitățile principale în care sunt consumate plantele este prin fierbere în apă ca un decoct, care este în esență un ceai din plante. Unele plante comune din China, care pot fi întâlnite într-un astfel de ceai includ, mentă, ghimbir, scorțișoară și crizanteme.
  3. De ce este ceaiul verde servit în restaurantele chinezești? Răspunsul se bazează pe o teorie fundamentală a terapiei dietetice din China, care spune că este nevoie de un pic de căldură, sau foc digestiv, pentru a digera corect alimentele.  Când beți o băutură rece ca gheața odată cu alimentele, digestia încetinește și are nevoie de mai multă energie de la corp pentru a încălzi și a converti alimentele pe care le-ați mâncat, în energie și nutrienți.  Prin urmare, un ceai cald înainte, în timpul și după masă, este considerat un ajutor digestiv.
  4. Ceaiul este sănătos și în alte moduri. Un pic de ceai este bun, dacă aveți astm bronșic, deoarece ceaiul verde este considerat a fi un bronhodilatator care poate deschide organul plămâni din TCM. În plus, studiile sugerează că ceaiul oferă efecte protectoare împotriva cancerului. Nu sunteți convins? Ceaiul verde este, de asemenea, plin cu vitamine și antioxidanți care pot contracara stresul oxidativ la este supus corpul de radicalii liberi ce cresc riscul de boli și accelerează procesul de îmbătrânire.
  5. Ceaiul poate fi comercializat sub formă de frunze și, doar pentru comoditate, în pliculețe de ceai. Cu toate acestea, compromisul pentru comoditatea utilizării săculeților de ceai face ca frunzele să se usuce și să își piardă aroma mai repede, iar frunzele sunt rupte în procesul ambalare, ca să nu mai amintim că dimensiunea redusă a unui sac de ceai face ca frunzele să fie ambalate strâns și să fie mai puțin apte de a difuza în mod corespunzător esențele atunci când sunt infuzate.  Deci, dacă doriți cel mai bun gust, luați în considerare o turtă de ceai sau ceaiul vrac. Sau, dacă vă place ceaiul la săculeț, păstrați-l închis ermetic și consumați-l cât mai repede.
  6. ==========================

    Curs Săptămânal
    Qi Gong și Meditație
    în fiecare joi, 18:00

    ÎNSCRIE-TE AICI

    ==========================

    Chiar dacă ceaiul este a doua cea mai consumată băutură la nivel mondial, conexiunile culturale cu acest băutură aromată variază foarte mult în întreaga lume. În Marea Britanie, există ceai de înaltă calitate consumat împreună cu o mulțime de alimente și produse de patiserie, iar în China și Japonia ceremoniile de ceai se concentrează pe importanța și precizia ritualului de preparare a ceaiului în sine. În Pakistan și alte țări din Orientul Mijlociu, ceaiul este preparat ca Chai, un amestec de fistic, migdale, cardamon și scorțișoară. În Statele Unite, împotriva tuturor convențiilor, ceaiul a fost răcit, îndulcit, aromatizat și a luat personalitatea unei băuturi răcoritoare.
  7. Atât ceaiul cât și cafeaua conțin cafeină dar ceaiul are mai puțină cofeină și se pretează mai bine la relaxare și reflecție. Conținutul de cafeină mai mare din cafea o face o idee mai radicală și energizantă. Dacă, însă, vreau să mă relaxez, să stau de vorbă cu prietenii sau să prind răsăritul, voi alege, întotdeauna, ceaiul.

Sursa: Teapot.ro

Facebook Comments

ddj2__.png

{ 4 comments… add one }
  • Magdalena ianuarie 6, 2015, 22:31

    N-am inteles. Care e momentul cel mai potrivit?

    • Daoism ianuarie 10, 2015, 13:26

      din text reiese că este benefic digestiei să bem ceai cald înainte, în timpul și după masă

  • Krystalis mai 8, 2017, 16:24

    Mi-a placut articolul… doar ca e scris din punct de vedere daoist… De fapt este vorba aproape strict despre frunzele de ”Camellia Sinensis” cunosc la noi ca ceai verde etc. Dar, zic eu, romanii au baut mai intai de musetel, menta… mătraguna :)) pana sa ajunga Camelia la noi. Nu stiam despre partea cu digestia… se refera strict la ceaiul de Camellia Sinensis, nu?

    • Daoism mai 11, 2017, 08:27

      In China oamenii beau chiar si apa clara calduta pentru a se invcalzi si pentru a incalzi splina-stomacul.
      Deci nu numai pentru ceai e valabil.

      Musetelul si celelalte sunt „infuzii”, deci „chimic” vorbind nu au cum sa fie ceai / chai / tea / cha (茶).
      Un alt argument ar fi ca apa turnata peste ceaiul verde nu are niciodata 100 de grade ci temperaruti mult mai joase.
      Unele ceaiuri chinezesti se prepara chiar si la 65 de grade celsius.

Leave a Comment