≡ Menu

Metabolismul apei și Triplu Încălzitorul (Meridianul Trei Focare) – partea a-II-a

triplu-incalzitorÎncălzitorul inferior cuprinde zona abdominală de sub ombilic și include sistemele de organe ficat și rinichi. Dacă Încălzitorul Mijlociu reprezintă ceea ce este gătit în oală, cel Inferior este reprezentat de apa care a rămas în partea de jos.  Chinezii spun că „Încălzitorul Inferior este ca o ecluză”, în care apa care nu este necesară este considerată deșeu și este drenată în afara organismului, sub forma excreției urinare.

Dar până la urmă, la ce ne folosesc toate aceste informații?  Ce are Triplu Încălzitorul atât de special?   De fapt, acesta influențează echilibrul apei din organism.  Dacă aveți gleznele umflate în fiecare lună înainte de menstruație, dacă pielea este uscată și aveți senzația de mâncărime, dacă suferiți de infecții cronice ale sinusurilor sau plămânilor, sau dacă aveți de-a face cu setea cronică, Triplu Încălzitorul are probleme de funcționare.

Când metabolismul apei nu se mai află în zona de echilibru, metabolismul  poate merge într-una din cele două direcții: spre umed sau spre uscat.

În general, dacă aveți o problemă cu umiditatea, aceasta își are sursa în Încălzitorul Mediu – adică digestia.  Digestia slabă sau consumul de alimente nepotrivite vă poate încărca digestia, până la punctul la care să nu mai funcționeze bine.  Rezultatul final este acumularea umidității stagnante, asemănătoare cu o mlaștină, care se poate deplasa către Încălzitorul Superior și poate bloca buna funcționare a plămânilor sau sinusurilor.  Mai probabil, însă, datorită proprietății umezelii de a fi grea și de a se deplasa în jos, aceasta se poate manifesta prin scaune moi, infecții ale vezicii urinare, infecții fungice, gută și edem la nivelul picioarelor și gleznelor.

Dacă nu există suficientă apă în oală, puteți manifesta uscăciune.  Aceasta poate avea ca sursa Încălzitorul Mediu, de asemenea, și de obicei se manifestă ca senzație de foame permanentă sau arsuri la stomac.  Cu toate acestea, uscăciunea tinde să fie mai sistemică, cu simptome cum sunt sete cronică, piele uscată și mâncărime, trezirea cu o durere în gâtul uscat, o tuse uscată, iar în unele cazuri senzația de cald, mai ales pe timpul nopții.

În timp ce majoritatea oamenilor nu cred că echilibrarea metabolismului apei ar trebui să fie principala preocupare a medicului lor, acesta este un aspect important în medicina chineză.  În timpul vizitei dumneavoastră inițiale la un acupuncturist (și adesea ulterior) este foarte probabil sa fiți întrebat despre sete, retenția de apă, pielea uscată, frecvența urinărilor și alte semne care se referă la echilibrul apei în corpul dumneavoastră.

În cazul în care metabolismul apei are nevoie de intervenții secifice, există o serie de modalități de a a restabili echilibrul.  Una dintre cele mai importante instrumente este de acupunctura care poate rezolva problemele legate de umezeală sau uscăciune.  Plantele din China sunt, de asemenea, foarte eficiente, cu formule bazate pe nevoile dumneavoastră specifice.  Există, într-adevăr, plante care sunt luate în considerare pentru tratamentul senzațiilor excesive produse de dezechilibrul Triplu Încălzitorului.  Practicantul acupuncturist vă poate recomanda, de asemenea, produse alimentare și de unele modificări ale stilului de viață care vă vor ajuta să corectați orice dezechilibre ale fluidelor.

Puteți citi și: Metabolismul apei și Triplu Încălzitorul (Meridianul Trei Focare) – partea I

Sursa: Acupuncture Twin Cities

***

Maeștrii alchimiei interne au dezvoltat de-a lungul a câteva mii de ani metode specifice de control ale celor trei focare prin care atât energia externă, a naturii, cât și cea internă, umană pot fi transformate și rafinate într-o formulă superioară. Despre filozofia Neidan și despre aceste tehnici practice de echilibrare energetică și nu numai,  puteți afla mai multe informații la Seminarul de Alchimie Internă:

Alchimie Interna (NEIDAN) – INCEPATORI – 19 feb. – 22 feb. 2015
Alchimie Interna (NEIDAN) – INTERMEDIAR – 19 feb. – 01 martie 2015

Facebook Comments

ddj2__.png

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment