Oamenii de știință au folosit iluzia unei mâini false pentru a explora modul în care mintea combină informațiile provenite de la simțuri pentru a crea sentimentul de proprietate a corpului.
Așadar, ca urmare a iluziei, oamenii simt că o mână de cauciuc plasată pe masă în fața lor este, de fapt, propriul lor membru, o schimbare bizară, dar convingătoare de percepție, care este însoțită și de un sentiment de lipsa apartenenței față de mâna lor reală.
Oamenii de știință au lansat studiul după ce au remarcat că unii pacienți cu accident vascular cerebral au experimentat senzații similare, uneori devenind siguri că un membru paralizat nu le mai aparținea, și chiar pretindeau dreptul de proprietate asupra membrelor altor persoane.
Pentru acest studiu, voluntarii sănătoși au așezat antebrațele pe o masă și mâna dreaptă a fost ascunsă într-o cutie. O mână de cauciuc natural a fost apoi plasată în fața lor și aliniată cu umărul drept. O țesătură acoperea brațul mâinii, dar degetele au rămas vizibile. Pentru a induce iluzia, unul dintre cercetătorii a mângâiat degetul mijlociu de la mâna reală a participantului în timp ce mângâia simultan același deget al membrului de cauciuc.
==========================
Curs Săptămânal
Qi Gong și Meditație
în fiecare joi, 18:00
==========================
Italienii au mai descoperit, de asemenea, că atunci când oamenii au experimentat iluzia mâinii de cauciuc, puterea impulsurilor electrice, care străbăteau mâna lor reală a scăzut dramatic. Creierul a diminuat efectiv disponibilitatea nervoasă de a folosi mâna. „Acest lucru a fost extrem surprinzător pentru noi. Efectul este foarte puternic”, a mai adăugat Garbarini. „Deoarece creierul nu mai consideră mâna parte integrantă a corpului, oamenii devin mai puțin capabili să o folosească.”
Constatările au fost publicate în revista eLife, și vine în susținerea concluziilor altor studii care sugerează că mișcarea este strâns legată de crearea unui sentiment de proprietate a corpului de către creier. Mișcare, se pare, este „liantul care leagă corpul cu sinele”, scrie Luca Miller și Alessandro Farnè la Neuroscience Research Centre Lyon, într-un articol explicativ al studiului.
Sursa: TheGuardian