Calendarele tradiționale din Asia de Est au împărțit anul în 24 de puncte solare (节气). Xiàzhì (Pinyin) sau Geshi (Romaji) (chineză și japoneză: 夏至; coreeană: 하지, vietnameză: Ha Chí, literal: „vară extremă”) este cel de al 10-lea punct solar și marchează Solstițiul de Vară. Începe atunci când Soarele ajunge la longitudinea cerească de 90 ° și se termină atunci când ajunge la longitudinea 105 °. Cele mai dese referințe pe care le găsim în literatura clasică sunt legate de ziua în care Soarele este exact la longitudinea cerească de 90 °.
Solstițiul de Vară este nu numai unul dintre cele douăzeci și patru de puncte solare, dar, de asemenea, unul dintre festivalurile tradiționale chineze importante. Unii cred că, de fapt, aceasta este sărbătoarea inițială care a determinat apariția ulterioară a Festivalului Bărcii Dragonului.
Cele trei luni de vară constituie sezonul de creștere accentuată și exuberantă a vegetației. În acest moment, qi-ul ceresc coboară, iar qi-ul pământesc se ridică. Cele două qi-uri se întâlnesc la mijloc și se amestecă. Cele mai multe plante sunt în floare și dau roade în acest moment. Astfel, se crede că oamenii ar trebui să își adapteze viața în consecință – de acum se poate merge la culcare târziu și e bine să ne trezim devreme. În gândirea chineză, vara este asociată culorii roșii, râsului, organului inimii, elementului foc și păsării phoenix de culoare roșie.
Locuitorii din Beijing obișnuiesc să consume tăiței în ziua Solstițiului de Vară. În conformitate cu vechile tradiții ale medicinei chineze, începând cu Solstițiul de Vară oamenii pot începe să mănânce în condiții de siguranță legume crude și tăiței reci. Ați mâncat vreodată tăiței reci 凉面 (Liang Mian)?
Sursa: China Highlights