Persoanele dependente de cocaină descoperă adesea după mulți ani de consum că drogul este mult mai puțin agreabil, dar cu toate acestea întâmpină dificultăți în a renunța. Un nou studiu ce implică scanarea creierului arată care ar putea fi cauza și prezintă de asemenea motivul pentru care terapiile bazate pe renunțare completă nu ar fi atât de eficiente în cazul consumatorilor de cocaină.
Studiul, condus de către cercetătorii de la Facultatea de Medicină Icahn, ce aparține de spitalul Mount Sinai din New York, a relevat că în cazul consumatorilor de cocaină pe termen lung există o deteriorare globală în cortexul prefrontal ventromedial (VMPFC), o zonă a creierului ce controlează autocontrolul și impulsionarea.
„Datele pe care le-am cules în cadrul acestui studiu sugerează că va fi dificil pentru consumatorii de cocaină pe termen lung să se dezvețe de ceea ce a reprezentat cândva o experiență pozitivă, dacă această „dezvățare” sau o nouă învățare se bazează pe această regiune a creierului pentru a putea fi eficientă„, precizează într-un comunicat de presă Anna Konova, PhD, cercetătorul principal, care a început acest studiu pe vremea când se afla la Facultatea de Medicină Icahn, iar în prezent este cercetător postdoctoral la Centrul pentru Științe Neuronale din cadrul Universității New York.
„Există o motivație puternică pentru terapiile bazate pe renunțarea completă în dependență, dar constatările noastre evidențiază potențialele limitări ale acestor terapii existente deoarece se bazează pe cortexul prefrontal ventromedial pentru obține beneficiile terapeutice dorite”, adaugă Rita Z. Goldstein, PhD, investigator senior și directorul Programului de Neuropsihoimagistica Adicției și Afecțiunilor Relaționate, din cadrul spitalului universitar Mount Sinai.
Studiul a fost publicat online pe 5 septembrie în revista „Addiciton Biology”.
==========================
Curs Săptămânal
Qi Gong și Meditație
în fiecare joi, 18:00
==========================
Aceștia au observat că în cazul consumatorilor de cocaină pe termen lung au fost întâmpinate dificultăți în formarea și menținerea unor noi asocieri pentru stimulii existenți anterior, și care acum nu mai puteau fi identificați, rezultate previzibile atât în cazul consumatorilor, cât și în cazul celor care nu consumau droguri, iar această deteriorare era mediată de VMPFC.
Semnalele VMPFC recepționate în cazul grupului consumator de cocaină nu se asemănau celor din grupul de control. Adoptarea renunțării definitive la consumul de droguri nu implica VMPFC la același nivel, ceea ce ar putea conduce la eșecul adoptării abstinenței, conform oamenilor de știință.
„Viziunea noastră asupra acestui aspect este că cel mai probabil, terapia bazată pe abstinență administrată în izolare sau într-o formă mai tradițională nu este eficientă în cazul dependenței de cocaină”, precizează cercetătorii în jurnalul Informații Medicale Medscape. „Acest rezultat ce provine din datele noastre arată un deficit în circuitul neuronal ce susține acest tip de învățare. Mai mult, am observat acest deficit în două contexte, cel asociat consumului de droguri, dar și independent de acesta, sugerând că este puțin probabil să funcționeze în cele mai multe situații.”
„Cu toate acestea, suntem de părere că terapia bazată pe abstinență combinată cu alte tratamente sau amplificatori cognitivi ar putea prezenta utilitate în cazul dependenței de cocaină. În plus, formele modificate ale terapiei ce valorifică știința ocolind metodele mai riguroase ale abstinenței s-ar putea dovedi și ele utile. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a testa aceste abordări adiționale,” concluzionează oamenii de știință.
Studiul a fost susținut de către Institutul Național pentru Abuzul de Droguri. Autorii nu raportează nici o legătură financiară relevantă.