≡ Menu

Cum remodelează multitasking-ul creierul aducându-l într-o stare de distribuție constantă a atenției

În cazul în care distracția voastră preferată este să vă consultați telefonul în timp ce vă faceți de lucru cu laptop-ul și mai priviți din când în când și la TV, s-ar putea să vă fi condamnat deja creierul la o viață de trăită prin distragerea atenției.

„Folosirea simultană a telefoanelor mobile, laptop-urilor, și a altor dispozitive media ar putea fi sursa schimbării structurii deja existentă în creierul nostru,” spun Kep Kee Loh și Ryota Kanai, cercetători la Universitatea din Sussex din Anglia.

Într-un studiu, Loh și Kanai au întrebat un grup de 75 de persoane sănătoase cât de des își divid atenția între diferitele forme de tehnologie, cum ar fi vorbitul la telefon în timp ce se joacă pe internet sau redactarea de mesaje text în timp ce privesc la TV.

Apoi, au fost supuși unei scanări a creierului. Aceștia au remarcat ceva uimitor: o regiune a creierului numită cortexul cingular anterior – care este asociat cu atenția – era mai mică la cei care făceau multitasking în mod obișnuit.

Autorii cred că concluziile lor vor oferi o explicație structurală pentru motivul datorită căruia cei care execută sarcini complexe care implică multiplicarea atenției s-au dovedit a fi mai slabi la activități precum reglarea emoțiilor sau la menținerea atenției.

Cu toate acestea, studiul referitor la modul în care multitasking-ul afectează creierul este încă într-un stadiu incipient. „Mecanismele exacte ale acestor schimbări sunt încă neclare”, a spus Loh.

Această cercetare se bazează pe studiile despre modul în care multitasking-ul aduce modificări creierului nostru, realizate în principal prin contribuția regretatului psiholog de la Stanford, Clifford Nass.

==========================

Curs Săptămânal
Qi Gong și Meditație
în fiecare joi, 18:00

ÎNSCRIE-TE AICI

==========================

Munca sa a fost centrată pe natura neuroplasticității, care arată că creierul nostru se poate schimbă odată cu modificarea comportamentului. Angajarea în activități care necesită concentrare, cum ar fi lecturarea unei cărți timp de 30 de minute și meditația, permite creierului să acorde o atenție mai mare activităților efectuate pe o perioadă mai mare de timp, dând astfel o orientare constantă a atenției. Pe de altă parte, comutarea între sarcini tot timpul vă antrenează să vă păstrați atenția în constantă mobilitate, chiar dacă încercați să vă concentrați.

„Creierele noastre trebuie să fie re-antrenate pentru a efectua sarcini multiple”, a declarat Nass NPR. Creierul uman are o plasticitate remarcabilă, fiind extrem de adaptabil. În prezent, tot ceea ce facem atunci când utilizăm simultan noile tehnologii, sau când efectuăm sarcini complexe simultane, este să ne instruim creierul să adopte un nou mod de gândire. Și atunci când încercăm să îl facem să revină la starea inițială constatăm că creierele noastre sunt plastice, dar nu sunt elastice. Pur și simplu nu revin înapoi în forma inițială.”

Acest lucru înseamnă că cei care execută sarcini multiple sunt predispuși la distragerea atenției (care este o altă formă de realizare a comutării sarcinilor), chiar dacă și-au oprit telefonul, au găsit un spațiu liniștit, sau lucrează singuri. „Persoanele pe care le observăm continuu în cadrul studiului ne spun: „Uite, când într-adevăr trebuie să mă concentrez, opresc totul, și sunt concentrat ca un laser”, a mai spus Nass. „Și, din păcate, au dezvoltat obiceiuri ale minții care fac imposibil pentru ei să se concentreze ca un laser. Nu mai pot discerne irelevanța unei acțiuni sau sarcini. Pur și simplu nu mai pot îndeplini acea sarcină simplă.”

Sursa: Business Insider

Facebook Comments

ddj2__.png

{ 2 comments… add one }
  • Madeleine aprilie 30, 2017, 00:57

    Ce sa spun…cercetare schioapa de ambele picioare. Sigur ca tehnologia modifica procesele fiziologice, dar din, sa-i zicem experiment, nu se poate trage concluzia ca tehnologia e cauza schimbarii neuro; foarte posibil ca procesele neurologice sa fie deja in schimbare, iar cauza e in cu totul alta parte.

    • Daoism mai 2, 2017, 16:04

      Indiferent de cauza, articolul ne da si antidotul: meditatia.
      Aceasta e si ideea articolului… stiinta, oricum, e cam cu cateva mii de ani in urma „esoterismului autentic”.

Leave a Comment