Copacii și pădurile au un loc special în inimile noastre. Nu numai că pot consuma CO2 viciat și emit oxigen sănătos pentru respirat, dar simpla lor prezență poate calma nervii.
Din acest motiv, copacii au avut parte de mai multă atenție științifică decât de obicei în ultimul timp, punând la cale un nou studiu care să răspundă unei întrebări la care probabil nu v-ați gândit vreodată: pot copacii dormi?
Da, pentru prima dată, o echipa internațională de cercetători din Austria, Finlanda și Ungaria au analizat modul în care arborii se transformă peste noapte, folosind scanuri cu laser extrem de precise. Rezultatele sugerează că arborii își deplasează noaptea crengile ușor și apoi revin dimineața la poziția inițială, dar este acesta un somn în adevăratul sens?
În primul rând, să vorbim despre ce a făcut echipa pentru a obține rezultatele din studiu. Potrivit lui Patrick J. Kiger de la Discovery News, doi copaci, unul în Finlanda și unul din Austria, au fost observați cu ajutorul scanerelor foarte detaliate cu laser care au înregistrat un nor de peste un milion de puncte de date pentru fiecare copac.
Aceste scanere cu laser, practic, au permis echipei să urmărească modul în care copacii s-au mișcat de-a lungul timpului, chiar dacă această mișcare a fost ușoară.
Când totul a fost pus la punct, echipa a constatat că arborii își coborau crengile cu aproximativ 10 cm (3,93 inch), peste noapte, iar cel mai jos punct al „somnului” era atins chiar înainte de zori. Apoi, dimineața, copacii își îndreptau treptat crengile înapoi, în sus.
„Rezultatele noastre arată că întreg arborele își coboară crengile în timpul nopții, iar mișcarea poate fi văzută ca o schimbare a poziției în frunze și ramuri”, a declarat Eetu Puttonen de la Institutul de Cercetare Geospațială finlandez. „Modificările nu sunt prea mari, numai până la 10 cm, pentru arbori, cu o înălțime de aproximativ 5 metri, dar acestea au fost sistematice și bine măsurate prin acuratețea instrumentelor noastre”.
N.ed: Poate aceasta este una dintre explicațiile pentru care în Neidan există anumiți timpi de practică cu copacii, Ping Heng Gong.
Sursa: ScienceAlert