Poporul chinez acordă o atenție deosebită culorii, mâncării, gustului și formei alimentelor, iar gustul este considerat inclusiv sufletul mâncării Chinezești. Chinezii folosesc o gamă vastă de condimente pentru a avea parte experiența unui gust mai bogat.
„Cele 5 arome” — un principiu TCM
Aromele mâncării chinezești sunt clasificate din punct de vedere tradițional în cinci arome : sărat, picant, acru, dulce și amar.
Poporul chinez pune un accent deosebit pe armonia celor cinci arome. Conform Medicinei Tradiționale Chineză, armonia celor cinci arome nu poate doar să îmbunătățească plăcerea gustului, dar de asemenea prezintă o funcție de obținere a echilibrului pentru a promova sănătatea, și ajută și în tratamentul unor boli și în vindecarea în urma unor leziuni.
Arome specifice unor anumite regiuni
De-a lungul vastului teritoriu al Chinei, aromele specifice fiecărei bucătării variază de la o regiune la alta, și de obicei predomină una sau două dintre cele cinci arome predominante. Preferințele de gust pot reflecta caracteristicile geografice, istorice, legate de climat sau de agricultură.
Mai jos vă prezint cele cinci arome ale mâncării chinezești, incluzând beneficiile lor și regiunile unde sunt populare.
Picant – China centrală, în special Sichuan și Hunan
Funcții: gustul picant este considerat și „aroma cea mai pișcătoare” dintre toate cele cinci arome. Nu poate doar să stimuleze apetitul, dar de asemenea se spune că prezintă și funcția de a scoate din corp vântul și frigul, reducând umezeală internă, hidratând organismul deshidratat, îmbunătățind circulația sângelui și crescând energia Qi.
Regiuni specifice gustului picant:
Gustul picant este popular în China centrală și sudică, și include regiunile : Sichuan, Hunan, Yunnan, și Guangxi. Se spune că acest lucru se datorează climei umede specifice acestor provincii, ce face dificilă evaporarea picăturilor de apă. Ardeiul iute (Chili) este folosit în mod predominant în aceste bucătării, și se crede că acesta prezintă un efect benefic in condiții de umezeală și frig, crescând nivelul de confort și ameliorând sănătatea.
Cele mai populare două bucătării recunoscute pentru aromele picante sunt bucătăria Sichuan și bucătăria Hunan. Bucătăria Sichuan este caracterizată de o iuțeală amorțitoare, datorată utilizării piperului Sichuan, în timp ce bucătăria Hunan prezintă o iuțeală în stare brută, și este mult mai picantă decât bucătăria Sichuan.
Două feluri de mâncare chinezească, reprezentative pentru gustul picant, sunt tocana Sichuan și capul de pește Hunan gătit la aburi, asezonat cu ardei roșii iuți tăiați cubulețe.
Sărat — China de Nord și zone de coastă
Funcții: Gustul sărat prezintă o importanță deosebită printre cele cinci arome datorită beneficiilor pentru sănătate. Se spune că gustul sărat ajută organismul să „dizolve stagnarea”. Cu toate acestea, mâncarea sărată nu ar trebui consumată în cantități mari, doarece prezintă un potențial nociv pentru organism.
Regiuni în care predomină gustul sărat:
Cea mai multă sare din China se produce prin evaporarea apei de mare în zonele de coastă, astfel încât oamenii din aceste regiuni tind să folosească sare în timpul gătitului, reprezentând în același timp și o variantă mai ieftină.
Locuitorii din nordul Chinei preferă mâncărurile sărate, în special legumele marinate în saramură. Din cauza climei reci caracteristice acestei regiuni, nu se puteau găsi legume proaspete specifice zonei respective iarna, motiv pentru care, toamna, locuitorii din nord conservă legumele, prin murare cu multă sare pentru a se asigura că se pot bucura de legume comestibile și iarna.
În zilele noastre, cu toate că pot fi transportate cu ușurință legume proaspete spre nordul țării (sau chiar provenind din sere), pentru a se consuma iarna, locuitorii acestei regiuni încă preferă să mănânce legume murate cu terci de orez la micul dejun.
Dulce — China de Est
Funcții: Conform Medicinii Tradiționale Chineze, gustul dulce poate ajuta la „tonifierea corpului”, atenuarea unor afecțiuni și îmbunătățirea stării de spirit. Condimentele dulci chinezești includ în principal zahăr, miere și diferite feluri de dulceață, care nu numai că prezintă capacități de indulcire, dar pot de asemenea intensifica aroma și să reducă senzația neplăcută a gustului de pește și a grăsimilor.
Regiuni în care predomină gustul dulce:
Gustul dulce este popular în regiunile estice, precum provinciile Fujian, Zhejiang, Jiangsu, Anhui, și Guangdong. Locuitorii acestor regiuni acordă o atenție deosebită „tonifierii corpului”, consumând alimente cu un gust dulce mai ușor și mult mai delicat.
==========================
Curs Săptămânal
Qi Gong și Meditație
în fiecare joi, 18:00
==========================
Acru — Provincia Shanxi și minoritățile sudice
Funcții: Gustul acru poate reduce senzația lăsată în urma consumului alimentelor uleioase și starea de greață, ajutând la digestie, inclusiv la dizolvarea calciului în mâncare și stimularea apetitului. Conform Medicinei Tradiționale Chineze, poate să contracteze intestinele, să oprească diareea, să stimuleze salivația, și să potolească setea.
Regiuni renumite pentru gustul acru:
Gustul acru reprezintă o aromă populară în sud, în special în rândul minorităților din provincile Guangxi, Guizhou, și Yunnan. Locuitorii acestor zone sunt în general săraci, așa că preferă să conserve aproape toate alimentele în oțet cu scopul de a preveni irosirea acestora, drept urmare, cele mai multe mâncăruri ce provin din aceste zone prezintă un gust acru.
Cel mai reprezentativ fel de mâncare chinezesc cu gust acru este supa acrișoară de pește Guizhou.
Locuitorii din regiunea Shanxi sunt recunoscuți pentru iubirea lor față de oțet. Aceștia consumă aproape toate alimentele cu oțet și sunt de părere că o masă ar fi incompletă în absența sa. Din moment ce apa din această zonă este dură și de o alcalinitate ridicată, oțetul prezintă avantajul de a dizolva carbonatul de calciu din apă și de a echilibra pH-ul.
Regiunea Shanxi este un producător de oțet clasic, recunoscută pentru oțetul său maturat.
Amar — gustul Mâncarii Medicinale Chinezești
Funcții: Despre gustul amar se spune că îndepartează „căldura”, înzdrăvenește stomacul și stimulează salivația.
Gustul amar este des folosit în bucătăria Chinezească, dar rar de unul singur. O aromă puțin amară poate oferi un gust mai proaspăt și mai delicios mâncării, stimulând destul de mult apetitul.
Aroma amară este asociată în general mâncării medicinale chinezești, care se prepară prin adăugarea ierburilor medicinale cu gust amar.