≡ Menu

Budinca celor 8 comori ale longevității

budincaTerciul de cereale chinezesc sau budinca (Zhou: 粥) este o supă groasă preparată din boabe. Există diferite moduri de preparare și servire a budincii, și nu este necesară nici o calificare specială. Fiertura poate fi dulce sau sărată, groasă sau subțire, cu multe sau puține ingrediente, totul depinde de gustul personal.

Budinca-medicament, se bazează pe soiuri de cereale naturale, combinate cu legume selecționate atent, fructe, nuci, semințe, carne, ouă și anumite plante în funcție de proprietățile lor de vindecare.  Ca parte a Terapiei alimentare ce ține de Medicina Tradițională Chineză, budinca -medicament a fost rafinată și dezvoltată încă din perioada 770-220 î.Hr.

Budinca celor Opt comori este numită și „budinca celor opt zile de iarnă” (La Bao Zhou) sau Budinca lui Buddha.

Conform principiilor TCM de utilizare a alimentelor mai degrabă ca tonice, decât ca ierburi „Budinca celor 8 zile de iarnă” se consumă ca aliment tonic iarna în zilele speciale ale fiecărui anotimp rece (Calendarul lunar, perioada care începe din opt decembrie) acea perioadă fiind considerată o vacanță chineză tradițională. Rețeta originală folosește opt ingrediente.  Numărul opt este un număr norocos în cultura chineză, chiar dacă multe versiuni ale acestuia pot avea mai multe ingrediente decât opt.

Diferitele versiuni ale preparatului au diferite ingrediente pentru diferite tipuri de vindecare.  Cele mai multe ingrediente includ curmalele roșii chinezești, fasolea roșie, nucul negru, semințele de pin, curmale japoneze uscate, orez dulce, mei, tapioca, arahide, semințe de caise, semințe de floarea-soarelui, semințe de dovleac, semințe de piersici și semințe de susan negru.   Cele opt zile de iarnă coincid cu aniversarea zilei în care Buddha „ a devenit nemuritor”, astfel încât templul lui Buddha a adoptat tradiționala sărbătoare populară și a folosit-o pentru prepararea budincii „Opt comori” în aceeași zi, pentru ca mai târziu să ajungă să se numească „Budinca lui Buddha” …

Unul dintre cei mai respectați călugări Shaolin, Ji Qin, care era încă activ după ce a ajuns la vârsta venerabilă de 100 de ani, era renumit pentru abilitatea sa specială  de a se putea cățăra pe vârfurile a cinci munți în doar 20-30 de minute. Unul din secretele sale a fost faptul că obișnuia să consume „Budinca longevității din 8 comori” zi de zi. Potrivit unui călugăr de rang înalt,  Wan Zhang, preparatul „poate consolida Splina (elementul pământ a corpului) și armoniza stomacul, hrăni organul Rinichi (elementul apă din organism), în scopul de a promova longevitatea.”

Ingredientele budincii celor 8 comori:

Mei: 150g
Orez: 50g
Alune: 25g
Nuci: 15g
Semințe de pin: 5g
Fasole roșie: 10g
Păducel: 10g
Curmale roșii chinezești: 5 bucăți (fără miez)
Zahăr brun

Instrucțiuni pentru gătit: Puneți toate nucile și fasolea într-un vas ceramic cu apă 500ml pentru a le găti timp de o oră, apoi se adaugă meiul și orezul și continuați să gătiți totul la o temperatură scăzută până când compoziția devine foarte moale și fină. Apoi adăugați zahăr brun, curmale roșii și fructele de păducel, la sfârșit și continuați să gătiți pentru încă 10-15 minute.

Serviți cald la prânz în fiecare zi.  Se recomandă jumătate de castron pentru vârstnici și 1-1 ½ bol pentru tinerii adulți.
Budinca trebuie consumată în timpul primăverii, toamnei și anotimpului iarna.

Sursa: Yang-Sheng

Facebook Comments

ddj2__.png

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment