Multe persoane din lumea întreagă și-ar dori să experimenteze mâncarea chinezească, dar bucătăria medicinală chinezească reprezintă un tip aparte – o artă străveche a vindecării, pe care o puteți explora. Ea reprezintă un fel de Medicină Tradițională Chineză.
Chineză: 食疗 shíliáo /shrr-lyaoww/ ‘terapie prin mâncare’
Dacă ești interesat să explorezi mâncarea tradițională medicinală chinezească pentru a-ți îmbunătăți sănătatea, prezentăm mai jos originea, principiile generale precum și unele rețete.
Un scurt istoric al Bucătăriei medicinale
Preparatele culinare aparținând Bucătariei Medicinale Chinezești autentice sunt pregătite conform rețetelor și tehnicilor tradiționale, bazate pe concepțiile străvechi ale modului în care operează corpul uman. Aceasta descrie efectele specifice asupra corpului uman asociate fiecărui tip de carne, grăunțe, ierburi, sau legume, precum și felul în care va reacționa organismul și, de asemenea, oferă sfaturi în legătură cu prepararea ingredientelor cu scopul de a vindeca boli sau pentru menținerea frumuseții.
Studiile cele mai timpurii bazate pe această temă datează din epoca timpurie a Dinastiei Han (anul 206 îH – anul 220 dH) și poartă numele de Huangdi Neijing –黄帝内经 / 黃帝內經 (opera clasică de medicină internă aparținând Împăratului Galben). Aceasta conține ideile de bază ale terapiei chinezești prin mâncare. Textul prezintă recomandări referitoare la alimentele necesar a fi consumate în cazul diferitelor afecțiuni sau condițiilor de mediu.
Cărțile de Medicină Tradițională Chineză menționează sute de plante, animale, și ingrediente chimice prezintând și efectele lor asupra corpului uman. Astfel de cărți oferă noțiuni legate de principiile fizice implicate în sănătatea umană și descriu modul în care anumite ierburi sau alimente speciale pot ajuta împreună cu tehnici ale Medicinii Tradiționale Chineze, moxibustia sau acupunctura, de pildă.
Din acele vremuri și până în prezent, ideile de bază legate de alimentație și sănătate au suferit modificări neînsemnate.
Principiile generale ale Bucătariei Medicinale Chinezești
1. Echilibrul
Ideea de bază o reprezintă echilibrul dintre energia Qi și fluidele corporale – fundamentele Medicinii Tradiționale Chineze. Se consideră că organul sau organismul sănătos deține un echilibru adecvat al acestor factori. Când nu mai există un echilibru între cele două, apar maladiile sau starea de rău.
Mediul înconjurător sau leziunile fizice sunt cele care perturbă acest echilibru. De exemplu, vremea rece este responsabilă pentru absența energiei Qi sau creșterea energiei Yin în organism. Așadar, se vor consuma alimente cu o energie Yang ridicată. În condiții de vreme foarte caldă, când crește în mod natural nivelul energiei Yang, se recomandă a se consuma alimente ce conțin un nivel crescut de energiei Yin. (Mai jos vom prezenta câteva rețete specifice fiecărui sezon).
2. Adăugarea Ierburilor Medicinale
Ierburile cu puteri tămăduitoare sau anumite părți de la animale pot fi adăugate în dietă, având scopul vindecării anumitor boli. Multe dintre aceste ierburi sunt folosite de către botaniștii occidentali sau de către cei care provin din alte părți ale lumii pentru aceleași beneficii; așadar există dovezi puternice care atestă că aceste ierburi prezintă efecte medicinale reale.
3. Folosirea focului și aromelor
Toate alimentele sunt clasificate în funcție de temperatura Qi, variind de la o energie Yang crescută la una Yin ridicată, și în funcție de unul dintre cele cinci gusturi ale mâncării (acru, dulce, amar, iute și sărat). Temperatura Qi și aromele specifice ale unui aliment influențează organismul în propriul lor mod.
Se consideră că oamenii ar trebui să includă, în general, toate aromele la fiecare masă și să echilibreze „căldura„. Majoritatea chinezilor sunt de părere că se poate produce un dezechilibru în organism dacă se consumă prea mult dintr-un singur fel de mâncare.
4. Principiile TCM pentru ora mesei
Textele străvechi nu descriu doar ce ar trebui să preparăm la masă, ci și modul în care ar trebui să consumăm produsele respective. Poate veți rămâne surprinși, dar aceste obiceiuri chinezești referitoare la felul cum ar trebui savurată fiecare masă fac parte din cultura acestora de mii de ani.
==========================
Curs Săptămânal
Qi Gong și Meditație
în fiecare joi, 18:00
==========================
- Încercați să evitați alimentele procesate în exces.
Consumați alimente naturale. - Consumați legume și fructe sezoniere.
- Asigurați-vă întotdeauna că legumele sunt gătite.
- Așezați-vă când mâncați și alegeți un loc liniștit.
- Mestecați bine mâncarea.
- Mâncați încet (慢吃 mànchī /man-chrr/ ‘mănâncă încet’ înseamnă „poftă bună!” în China).
- Concentrați-vă asupra a ceea ce mâncați și îndepărtați-vă de lucrurile ce v-ar putea distrage atenția. În TCM, mintea noastră joacă un rol important în procesul de digestie al alimentelor, așa că acordați o atenție deosebită gustului mâncării.
- Nu săriți peste mese.
- După prânz, trageți un pui de somn pentru scurt timp.
VA URMA