Chinezii consideră că, în general, consumul alimentelor de sezon ar fi cel mai potrivit.
De exemplu, vara este accesibil consumul alimentelor cu un grad crescut de Yin, cum ar fi pepenele și castraveții, în timp ce iarna este indicat consumul alimentelor de tip Yang, ca usturoiul și ceapa, precum și ardeiul roșu conservat natural dar și alte ierburi bogate în Yang. Putem spune că natura produce alimentele cu proprietăți vindecătoare potrivite pentru fiecare sezon, destinate consumului uman.
Aplicații: În timpul sezonului rece și „al gripei”, spre sfârșitul toamnei și iarna, chinezii se vor abține de la consumul pepenilor, mai ales dacă s-au confruntat cu o răceală. Dacă aceștia suferă o insolație (asociată zilelor fierbinți de vară), ei vor evita consumul de ceapă și usturoi.
Așadar, conform acestei tradiții, mai jos aveți câteva rețete pentru câteva preparate medicinale sezoniere.
Iarnă: Rețetă de supă de pui și ghimbir
La fel ca occidentalii, chinezii preferă să consume multă supă fierbinte în zilele reci de iarnă. Aceștia includ în supe ierburi și legume cu un conținut ridicat de Yang și carne pentru a echilibra preparatul. Cu toții peferă supa de pui în sezonul rece la fel ca în Vest.
Instrucțiuni:
Luați părți de pui și fierbeți-le împreună cu doi cartofi tăiați cubulețe sau cu o jumătate de ridiche albă chinezească și o lingură de ghimbir. Când cartofii și puiul sunt cât de cât gătiți, adăugați legumele feliate și condimentele.
Legumele adăugate ar trebui să includă 3 căței de usturoi taiați cubulețe și o ceapă mărunțită, din moment ce acestea sunt esențiale pentru creșterea procentului de Yang. Puteți, de asemenea, să includeți o cană de morcovi, de ciuperci, de dovlecel, de bok choy (varză chinezească) sau alte legume asemănătoare.
Asezonare:
Adăugați la amestec o linguriță de sare de mare, și, dacă doriți, ierburi adiționale, ca de exemplu câteva felii subțiri de rădăcină de măzăriche de lapte sau un vârf de cuțit de turmenic. Dacă vă place, puteți adăuga ardei roșu pentru un plus de savoare !
Primăvara: Rețetă cu oțet și spranghel
Primăvara natura se retrezește la viață și totul începe să crească. Semințele ce prind viață dețin mai mult Yang decât în mod obișnuit pentru a putea crește.
Ficatul și vezica biliară dețin o importanță deosebită în această perioadă. Măriți consumul de legume verzi sezoniere ce apar în această perioadă din moment ce acestea furnizează cantitatea necesară de Yang și ajută la susținerea ficatului. „Verdele reprezintă culoarea ficatului și a primăverii”, conform unei zicale. Consumați și sucuri proaspete acrișoare deoarece acestea stimulează Qi-ul.
În același timp, credem că este perioada favorabilă pentru ca organismul să își înceapă „curățenia de primăvară” prin el însuși, prin eliminarea depozitelor de grăsime și carne, așadar recomandăm consumul unor alimente cu un procent scăzut de grăsimi și reducerea consumului de carne.
Mai jos aveți o rețetă pentru un preparat vegetarian ușor și simplu de pregătit și pentru o băutură ce reprezintă un bun exemplu pentru un meniu medicinal de primăvară.
Instrucțiuni:
Spălați un mănunchi de sparanghel și un morcov în apă curată fără a folosi detergent. Tăiați apoi legumele și gătiți-le ușor la aburi până ce spranghelul devine ușor fraged și prinde o culoare de verde aprins. Țineți minte că legumele se gătesc destul de rapid, așa că nu trebuie gătite prea mult la aburi.
==========================
Curs Săptămânal
Qi Gong și Meditație
în fiecare joi, 18:00
==========================
Pentru a pregăti limonada, stoarceți o lămâie proaspătă și adăugați sucul acesteia la un pahar cu apă curată.
Vara: Rețetă de salată cu roșii și castraveți
Acesta este un fel de mâncare preferat vara când energia Yang crește în mod natural, și aveți nevoie să vă răcoriți un pic. Roșiile și castraveții sunt legume ușor accesibile, cu un conținut ridicat de Yin.
Instrucțiuni:
Încercați să găsiți ingrediente proaspete și coapte. Tăiați în cubulețe o ceapă roșie (sau una obișnuită dacă nu puteți găsi) și mărunțiți roșiile și castraveții. Amestecați ingredientele cu ulei virgin de măsline, și adăugați mărar, sare și piper pentru gust.
Este ușor de pregătit și perfectă pentru zilele fierbinți de vară.
Toamna: Rețetă de supă de dovleac
Toamna, viața se stinge în mod natural și energia Qi se (re)întoarce pe pământ. În TCM, Qi-ul merge spre interior, către inima organismului. Consumul legumelor și fructelor disponibile în această perioadă ajută la tranziția organismului și la menținerea sănătății.
Mai jos aveți o rețetă de supă de dovleac, la care se poate folosi orice tip de dovleac.
Instrucțiuni:
Luați un dovleac mare sau un alt tip de bostan de o dimensiune asemănătoare, o ceapă medie, doi căței de usturoi, o tulpină de țelină, un morcov mare, carne de pui fiert, dar și sare, piper, scorțișoară și nucșoară pentru a da gust.
Mărunțiți și tăiați totul în cuburi și fierbeți mai întâi dovleacul într-o oală mare cu apă. Înainte de fireberea completă, adaugă și restul legumelor și bucățile de pui deja gătit, și fierbeți supa timp de câteva minute. Lăsați-o puțin la răcit, după care adăugați condimentele și amestecați bine.
Veți obține o oală de supă delicioasă de legume cu bucați de pui. Dacă aveți un blender, puteți amesteca supa cu ajutorul lui dacă doriți, până când aceasta devine netedă. Apoi o puteți reîncălzi, în functie de preferințe.