Postul este o modalitate de abordare extrem de veche și eficientă a procesului de vindecare a multor boli obișnuite. Acesta permite organismului să se odihnească, să se detoxifieze și să vindece. În timpul postului corpul intră în același tip de ciclu de dezintoxicare în care se află în mod normal în timpul somnului. Acesta folosește energia nu atât pentru digerarea alimentelor, cât pentru curățarea organismului de toxinele acumulate și vindecarea oricărei părți bolnave a acestuia. Pe parcursul postului organismul consumă tot ceea ce se poate și ce nu este esențial pentru funcționarea acestuia. În timpul postului organismul va consuma bacterii, virusuri, tumori fibroide, toxine din sânge, orice acumulări din jurul articulațiilor și grăsime. Experiența acumulată de-a lungul istoriei îndelungate a omenirii arată că ființele umane sunt evolutiv proiectate să postească. Postul a reprezentat dintotdeauna o abordare extrem de sigură a procesului de vindecare și asta deoarece corpul știe singur cum poate face curățarea de surplusul de elemente în cel mai eficient mod posibil.
Modificările fiziologice induse de post
Multe dintre schimbările cele mai dramatice care apar în organism în timpul postului au loc pe primele trei zile ale acestuia. Modificările se manifestă pe măsură ce organismul trece de la o sursă de combustibil la alta. În mod normal, ca principală formă de energie, corpul folosește glucoza, un tip de zahăr. Cea mai mare parte a acesteia este extrasă sau convertită din alimentele pe care le consumăm. De-a lungul zilei, ficatul stochează excesul de zahăr într-o formă specială numită glicogen la care se poate apela pe măsură ce nivelul de energie scade între mese. În ficat este depozitată o cantitate de zahăr suficientă pentru 8-12 ore de energie și, de obicei, este complet epuizată în primele 24 de ore de post. (Cu toate acestea, odată ce organismul face trecerea la cetoză sau grăsime drept combustibil, acesta este folosit pentru a restabili, de asemenea, rezervele de glicogen ale organismului.)
Odată ce resursele de glicogen ale ficatului sunt consumate, organismul începe să realizeze ceea ce se numește cetoză – utilizarea acizilor grași drept combustibil în loc de glucoză. Această schimbare începe, în general, în a doua zi de post și este finalizată în a treia. În această perioadă interimară nu există glucoză disponibilă iar energia din conversia de grăsime este insuficientă, dar organismul are nevoie în continuare de combustibil. Așa că accesează glucoza din două surse. Se convertește în primul rând glicerolul, disponibil în depozitele de grăsime ale corpului, dar rezultatul obținut se dovedește a fi insuficient pentru nevoile energetice ale organismului. Restul din cantitatea necesară se produce prin catabolizare, sau transformarea aminoacizilor din țesutul muscular, care sunt folosite în ficat pentru gluconeogeneză, sau producerea de glucoză. În a doua zi de post sunt folosite aproximativ 60 – 84 de grame de proteine pentru asigurarea resurselor energetice, sau 500 – 800 grame de țesut muscular. Până în a treia zi producția de cetonă este suficientă pentru a asigura aproape toată energia de care are nevoie organismul și proteinele corpului încep să fie puternic conservate. Organismul are nevoie de o cantitate mică de glucoză pentru anumite funcții, astfel că o cantitate foarte mică de proteine, 18-24 de grame, este încă catabolizată pentru a asigura necesarul energetic zilnic – se consumă 150 – 200 de grame de țesut muscular pe zi. De-a lungul postului cu apă de 30 zile o persoană pierde, în general, maximum de 500 gr. – 1 kg de masă musculară. Conservarea proteinelor organismului face parte din adaptarea evolutivă a organismului necesară pentru a proteja țesutul muscular și organele vitale de la distrugere în timpul perioadelor insuficiență a produselor alimentare.
Începând cu a treia zi, rata de descompunere a acizilor grași din țesutul adipos continuă să crească, ajungând la apogeu în cea de a zecea zi. Pe parcursul perioadei de șapte zile, după ce organismul a trecut complet de faza de cetoză, are loc faza de catabolizare maximă a țesutului adipos. Ca parte a procesului de conservare a proteinelor, organismul începe, de asemenea, să caute toate sursele străine organismului care le-ar putea furniza: mase celulare neesențiale, cum ar fi tumorile fibroide și țesuturile îb stare degenerativă, bacterii, virusuri, sau orice alți compuși din organism, care pot fi utilizați pentru combustibil. Aceasta este o parte din motivul pentru care postul produce efecte asupra sănătății. De asemenea, în această perioadă de cetoză sporită, corpul este într-o stare similară cu cea care apare în timpul somnului – asemănătoare cu ciclul de odihnă și detoxifiere. Acesta începe să se concentreze pe eliminarea toxinelor din organism și vindecarea și regenerarea țesuturilor și organelor afectate.
Sursa: Gaian Studies