≡ Menu

Bacteriile pot utiliza energia electrică pentru a comunica cu alte specii

O LIMBĂ UNIVERSALĂ

Cercetările în curs de desfășurare arată că bacteriile sunt excelente în comunicare doar că aceasta nu are loc în felul în care ne așteptăm. Oamenii de știință cunosc faptul că bacteriile pot comunica folosind semnale chimice printr-o abilitate numită detectare cvorum. Prin folosirea acestui limbaj chimic, bacteriile pot coordona atacuri și strategii de apărare. Acum, mai multe studii despre comportamentul bacteriilor au arătat că nu numai că bacteriile pot vorbi cu alți membri ai aceleiași specii prin cvorum detectare, dar ele pot comunica și cu alte specii de bacterii prin semnale electrice.

În timp ce studia un biofilm de bacterii, cercetătorul Liu Jintao a observat ceva ciudat în legătură cu natura dezvoltării acestuia. Expansiunea filmului a avut loc în cicluri de două ore lungi de expansiune urmate de perioade de inactivitate. Aceste porniri și opriri succesive ale activității au permis bacteriilor sincronizarea în condiții reciproc avantajoase a activității tuturor bacteriilor de pe biofilm. În cazul în care celulele exterioare au continuat să se extindă nereglementat lăsând celulele din centru fără suficienți nutrienți, activitatea de sincronizare a permis marginilor biofilmului să se prăbușească peste centru.

==========================

Curs Săptămânal
Qi Gong și Meditație
în fiecare joi, 18:00

ÎNSCRIE-TE AICI

==========================

Pentru că biofilmele din diverse localizări sunt formate din comunități de bacterii aparținând unor specii diferite, cercetătorii știau că bacteriile ar trebui să comunice prin bariera evolutivă a speciilor pentru a realiza acest tip de coordonare. Din moment ce bacteriile nu pot comunica între specii, folosind cvorum detectare, altceva trebuie să le permită să vorbească. Atunci a fost momentul în care un alt membru al echipei de cercetători, Arthur Pringle, a observat că bacteriile folosesc semnale electrice în loc de cele chimice.

Folosind înfometarea ca indicator, bacteriile sunt capabile să-și deschidă porii, cunoscuți și sub numele de canale de ioni. Apoi eliberează ioni de potasiu încărcați pozitiv prin acești pori. Celulele vecine simt aceste molecule și, la rândul lor, își deschid proprii pori, eliberând mai mulți ioni, și așa mai departe până la marginile biofilmului. Acest proces imită îndeaproape comportamentul neuronilor. Concluziile au fost publicate in revista Nature.

Constatările studiului sunt în curs de analiză pentru a explica modul în care, eventual, coloniile bacteriene, cum ar fi cele din gură, devin atât de bine coordonate. Karine Gibbs de la Universitatea Harvard, se întreabă dacă unele dintre aceste bacterii ar putea fi folosite pentru produsele alimentare, „ca în cazul sirenelor mitice care așteptau navele la mal”.

Sursa: Futurism

Facebook Comments

ddj2__.png

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment