In primul rand va urez „La Multi Ani” tuturor celor care sarbatoriti Anul Nou dupa calendarul lunar.
In China sarpele mai este denumit si „micul dragon (xiao long)”. Multi antropologi, astrologi sau consultanti Feng Shui au avansat ipoteza ca imaginea dragonului deriva din imaginea serpilor. Desi dragonii pot prezenta capete de cai, gheare de vultur sau solzi de peste, corpul este intotdeauna reprezentat ca o spirala asemanatoare sarpelui. Sarpele era folosit ca totem in multe regiuni din China cum ar fi Sichuan, Guizhou sau Hunan. De asemeni sarpele era venerat si facea parte din diverse ritualuri de catre oamenii care au trait pe actualul areal al provinciei Fujian.
Ca reprezentare adoptata in vest sarpele are doua mari conotatii: prima tine de Geneza biblica in care sarpele este personaj principal cu accente usor malefice sau nefaste (ca sa fim diplomatici in exprimare), iar a doua tine de simbolul medical, sarpele fiind folosit si azi in reprezentarea siglelor medicale, ale farmaciilor precum si a practicilor de vindecare si autovindecare in general.
Ciudat. Acelasi animal, doua simboluri diferite si doua interpretari opuse. Dar sa mergem catre antichitate putin.
Asclepius este zeul medicinei in mitologia greaca si apare reprezentat ca un sarpe incolacit in jurul unui sceptru. Juramantul lui Hipocrate, in forma lui originala incepe cu invocarea numelui acestui zeu.
Din nou, un singur sarpe, da?
Tot in mitologia greaca sarpele, in forma lui de dubla spirala se numeste Caduceus. Caduceus simbolizeaza comertul si negocierea, adica schimbul reciproc avantajos, schimb care creeaza valoare adaugata intregii societati prin participarea a doua parti care se completeaza si se armonizeaza reciproc.
De fapt, daca ar fi sa speculam putin, cupa cu picior in jurul careia se incolacesc cei doi serpi, daca o privim de sus, poate fi stilizata imagistic cu simbolul taiji (yin-yang) din traditia Daoista.
(Da, stiu ca taiji-ul are mai mult legatura cu pestii, dar am zis ca „speculam putin”.)
Din nou, doi serpi, ok?
Desigur ca reprezentarile lui Asclepius si Caduceus sunt adeseori confundate si suprapuse, dar acum ca ai citit acest articol nu le vei mai confunda ;).
Intalnim acelasi sarpe in reprezentarea lui Kundalini. La inceput este incolacit de 3 ori in chakra radacina si pe masura ce e trezit parcurge Shushumna Nadi ajungand in Shahasrara Chakra.
Astept comentariile voastre cu privire la simbolistica sarpelui si cu privire la asteptarile pe care le aveti de la acest Nou Inceput.
In final, va urez si in limba chineza: 春节快乐 !
Pe mine ma duce cu gandul la ADN. Which is universal valabil, indiferent de nationalitate. 🙂
sarpele pentru mine = venin sau otravitor, limba ascutita sau dublul limbaj. adica vad numai elemente negative cand ma gandesc la sarpe.