≡ Menu

2 Secrete ale unei vieți de calitate, susținute de înțelepciunea chineză antică și de știința modernă (I) – Detaliile fac diferența

confuciusCei mai mulți occidentali își asumă filozofia chineză doar datorită maximelor profunde despre echilibru și armonie … și asta este o atitudine greșită. Multe aforisme despre viață susțin, de fapt, că viața este adesea mai degrabă lipsită de echilibru și armonie, decât invers.

„… Adevărul este că mulți filosofi chinezi au văzut, de fapt, lumea foarte diferit, ca o serie nesfârșită de întâlniri fragmentate, haotice. Această viziune asupra lumii a apărut din ideea că toate aspectele vieții umane sunt guvernate de emoții, inclusiv interacțiunile umane nesfârșite care au loc”. – „The Path: What Chinese Philosophers Can Teach Us About the Good Life.” – Michael Puett and Christine Gross
1. Micile amănunte, care devin suma întregului, contează!

Când te gândești la Confucius, probabil ai impresia că lucrările sale sunt pline de zicale înțelepte, care creează o imagine de ansamblu și, sincer, cam vagă. Greșit.

Cartea sa clasică, Analectele, este adesea exact opusul. Tipul a scris despre cât de sus a preferat să-și poziționeze coatele și modul laborios în care consuma alimentele la cină. Probabil că te gândești la același lucru la care mă gândesc și eu: Poftim, ce?

Iată cum stă treaba: Confucius nu a scris despre marile întrebări metafizice ale vieții. El era practic. Credea că a trăi o viață de calitate presupune orientarea atenției către amănunte, nu către imaginea de ansamblu. Și astfel, a pus accentul pe micile ritualuri ale vieții.

Și nu era nebun. Cercetările au arătat că 40% din ceea ce faci în fiecare zi se face din obișnuință. Dacă reușiți să schimbați micile obiceiuri – în cazul în care doriți să scăpați de obiceiurile proaste și să le construiți pe cele bune – atunci aproape jumătate din viață va fi trăită bine. Pare a fi o afacere bună.

De multe ori ne auto-etichetăm ca aparținând unei tipologii comportamentale și de temperament. „Sunt emoțional. Ăsta e pur și simplu modul în care acționez”. Sau „Nu am deloc atenție. Ăsta e modul în care acționez întotdeauna”. În prezent tot mai multe practici și metode încearcă să ne ajute să ne conectăm și să cunoaștem „sinele nostru autentic”.

==========================

Curs Săptămânal
Qi Gong și Meditație
în fiecare joi, 18:00

ÎNSCRIE-TE AICI

==========================

Dar, Confucius și alți filosofi antici chinezi nu erau de acord cu abordarea asta. Ei credeau că ești ceea ce faci. Temperamentul tău nu modelează comportamentul în aceeași măsură în care comportamentul tău modelează temperamentul.

Fiecare persoană are multe dispoziții diferite și adesea contradictorii în ceea ce privește emoțiile, dorințele și modalitățile de a răspunde la lume. Dispoziții noastre emoționale se dezvoltă prin căutarea în exterior, nu spre interior. Ele nu sunt cultivate atunci când ne retragem din lume, pentru a medita sau de a merge într-o vacanță. Ele sunt formate, în practică, prin lucrurile pe care le faci în viața de zi cu zi: modurile în care interacționăm cu ceilalți și activitățile pe care le urmărim. Cu alte cuvinte, noi nu suntem doar cine suntem: noi înșine putem fi în mod activ oameni mai buni, tot timpul.

Totul este interconectat. Gratitudinea îmbunătățește somnul. Somnul reduce durerea. Durerea redusă îmbunătățește starea de spirit. Îmbunătățirea stării de spirit reduce anxietatea, care îmbunătățește concentrarea și capacitatea de planificare. Concentrarea și planificarea ajută în luarea deciziilor. Luarea deciziilor reduce și mai mult anxietatea și îmbunătățește plăcerea. Plăcerea vă oferă stimulente pentru a fi recunoscător ceea ce păstrează acea buclă a spiralei orientată în sens ascendent. De asemenea, plăcerea vă va face mai orientați către practicarea de exerciții fizice și socializare, care, la rândul lor, vă vor face mai fericiți.

Confucius știa că micile ritualuri pe care alegem să le efectuăm au puterea de a ne desprinde din tipare negative, sau de a influența ceea ce ne înconjoară.

Citește și: 2 Secrete ale unei vieți de calitate, susținute de înțelepciunea chineză antică și de știința modernă (II) – Nu face planuri de viață. Creează oportunități.

Sursa: Bakadesuyo

Facebook Comments

ddj2__.png

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment